Mi a yin jóga?

Yin jóga óra gyakorlása

A yin jóga egy nagyon kellemes, puha és lágy jógagyakorlást kínál. Lágy fények mellett, kellemesen ellazult állapotban, lelket simogató zenével és légzéssel végezzük. Viszont ahhoz, hogy élvezni is tudd, el kell jutnod odáig, hogy be tudd engedni a yin élményt, ami ha ilyen típus vagy, akkor már az első órán könnyedén fog menni. Ha nem akkor át kell kapcsolnod a fejedben “yin üzemmódra”.

Ha sikerül kizárnod a külvilágot és az oktató szavait követve magadra hangolódsz minden szinten, akkor ha nem szoktál hozzá egy szokatlan érzés kerít hatalmába.  Elsőre – ahogy nekem is – félelmetesnek tűnhet találkozni önmagaddal. Sokszor kérdezik az óra után a gyakorlók, hogy „nagy baj lehet-e velem, ha minden órán elsírom magam”. Erre a válaszom mindig hasonló:  érzelmileg nagyon megmozdító érzés találkozni a valódi önmagunkkal. Azzal, aki nem küzd, csak beleengedi magát a gyakorlatokba.

90 percen keresztül csak önmagunkra figyelni, a légzésünkre és minden más szokatlan rezdülésünkre összpontosítani a mai rohanó világban nem igazán jellemző. Ez a találkozás, az értékes idő, amit mégis magadra fordítasz, nagyon nagy feltöltődést hoz. A gyakorlatok által azok a bizonyos érzelmileg érzékenyebb területek nyitása (csipő, mellkas, stb.) , egy lelki oldással ér fel, ami szintén felszabadító érzés. Ezek a felszabadulások is könnyeket csalhatnak ki a gyakorló szeméből. Ettől nem kell megrémülni, oktatóként ez felér egy bókkal, hogy sikerült valamit megmozdítania, a gyakorlónak meg egy igazi fellélegzés a feszülés terhe alól.