FUTÁS a yin jógára avagy a futásra yin jóga

Alig várod, hogy kitavaszodjon, és ismét a szabadban futhass, addig meg valahogy átvészeled a telet a futópadon. Úgy érzed, hogy az egyetlen neked való sport a futás?

Minden évben alig várod, hogy kitavaszodjon, és ismét a szabadban futhass, addig meg valahogy átvészeled a telet a futópadon. Úgy érzed, hogy az egyetlen neked való sport a futás?
Ismerős az érzés, hisz könnyedén el tudod vele érni a teljesítőképességed határát, elég egy kicsit gyorsabbra kapcsolni, jól eső érzés, amikor átléped a holtpontodat, és attól kezdve akár már órákig tudnál futni hosszú kilométereket, megszűnt a külvilág, és egy különleges, „élek” érzés kerít a hatalmába.
Tudom mit élsz át, hisz én is évekig a futás szerelmese voltam. Imádtam, hogy bármikor elindulhattam, a friss levegőn lehettem, és egy-egy „edzés” addig tartott, amíg az időmből vagy éppen az energiámból futotta. Szuper feszes volt tőle a testem, és döbbenetes az erőnlétem. 12 évvel ezelőtt elmentem az első Bikram jóga órámra, ahol az életemért küzdve sokkal komplexebb érzést kaptam. Bár nem mehettem akkor, amikor az időm engedte, mert egy órarendhez kellett igazodnom, és nem lehetett lezavarni 30-60 perc alatt, hisz egy minimum 2 órás elfoglaltság volt, de valami miatt már akkor sokkal összetettebbnek éreztem a hatását.
Aztán akkora szerelem lett az első körös „mit keresek itt” érzés után, hogy rá két évre már Bikram jóga oktató voltam. Behatóan kezdtem el ismerkedni a test működésével és anatómiájával, több képzésen végighallgattam, hogy a futás után feltétlenül menj el egy jógaórára, hogy mindazt, amit rongáltál, azt helyreállítsd a testedben. Az elmúlt 10 évben figyelem és „olvasom” a jógázók testét, és azóta kb. 3000-4000 jógaóra megtartásán vagyok túl.

Amióta yin jógát is oktatok, azóta még jobban feltűnik, ha valaki rendszeresen sportol de sajnos a nyújtásra nem szán kellően elegendő időt. Fantasztikus látvány, amikor a számomra is extrém merevnek tűnő testtel gyakorlóknak teljesen sikerül belelazulniuk a yin jóga gyakorlatokba.

De mitől tartom a yin jógát az atléták legjobb karbantartó módszerének?

A yin jógában minden gyakorlatot 3-5 percig tartunk ki, ami elegendő időt biztosít a test számára, hogy a nyújtás mélysége az izmokon túl az ízületekre és a fasciára is kiterjedjen. Ezt a sokak által kedvelt izomlazító hengerrel sem lehet elérni. A yin jóga óra során olyan gyakorlatokon és izomcsoportokon haladunk végig, és olyan feszültségeket és egyensúlyvesztéseket fedezünk fel a testben, amik máskülönben nem kapnának elegendő figyelmet.
Az első pár alkalommal a szokásos „let’s make”- gyerünk, csináljuk hozzáállást elhagyva átkapcsolnak fejben is a „let it happen”- hagyd, hogy megtörténjen működésre, és csodálatos a látvány, ahogy erre a belelazulásra enged az izom a feszességéből és ellazul a test is.
A yin jóga meditatív hatása segít átlátni a túlhajszolt mindennapok zűrzavarán, tudatossá tesz, és csökkenti a testben a kortizol nevű stressz hormon termelését.

Sajnos a futás komplex hatásai miatt a legtöbben csak akkor lassítanak, vagy állnak le vele teljesen, amikor megállásra kényszeríti őket a térd-, boka-, vagy derékfájdalmak. Majd a helyreállító terápiák nyújtásokat javasolnak főleg, de jó ideig nem futhat a gyakorló.
Érdekes lehetne elgondolkodni azon, hogy mi elől menekülünk a rendszeres futással, és mivel lenne érdemes szembenézni, amikor végre megállunk, de inkább nézzük, hogy mi zajlik közben a testben.
A mai modern napjaink nagy részét ülve töltjük el (utazás, étkezés, íróasztal) mindeközben folyamatosan rövidült állapotban van a csípőhorpasz izom, melynek a feladata a comb közelítése a mellkas irányába, azaz pontosan a térd emelése, ami a futás során is történik. Erős, strapabíró izmokról van szó, amiket jól eső érzés lenne, minden 8 órás irodai munkanap után, még hazaindulás előtt lenyújtani. De ilyenkor inkább, hogy kiszellőztessük a napi stressz, felkapjuk a futócipőt, és jól rádolgozunk. Vagy még munka előtt, gyorsan lefutjuk a távunkat, aztán nyújtás helyett beülünk az autóba, majd az íróasztal mögé.

Szerintem, ha tényleg lételemed a futás, akkor bár jelenleg úgy tűnhet, hogy abszolút nincs időd körültekintően lenyújtogatni, mégis érdemes lenne, ha hosszútávon szeretnéd ezt a hobbidat űzni.

Javasolnék három szuper yin jógapózt, amit legalább 3-3 percig a futás napján végezz, legjobb lenne közvetlen utána, de mindenképpen még aznap. Fülhallgatóval a füledben, kizárva a külvilágot egy mélyebb meditatív állapotot tudsz általa létrehozni, amivel megsokszorozhatod a futás által elért állapot hatását.

Tedd be a kedvenc relaxációs zenédet és lazulj el teljesen.

SÁRKÁNY póz

Négykézláb állásból lépj előre először jobb lábbal a jobb kezed mellé, egészen addig lépkedj előre amíg a térd legalább a boka fölé kerül, nyugodtan mehet akár a lábujjak fölé is és akkor az Achilles is nyúlik. Majd csúsztasd hátra a bal lábfejedet ameddig csak megy. A kellemes nyújtó érzést a bal combtőnél és a jobb kell leginkább érezned. Hosszú kilégzésekkel old a feszültséget ezekről a területekről. Pihenj meg a pózban 3-5 percen át, majd jöhet a másik láb. Ha mélyebb nyújtást szeretnél támaszkodj az alkarodon.

 

 NYEREG póz

Térdelő állásból, tenyerek vállszéllességben, hozd előre a jobb csuklóhoz a jobb térded, a balhoz a balt, zárd össze a nagylábujjakat, és a tenyereiden támaszkodva óvatosan ülj rá a sarkadra. Támaszkodj a tested mögött az alkarodon, vagy, ha nem emelkedik el a térded a talajtól, akkor leteheted a vállaidat is. Vigyázz a térdedre, a nyújtást a combban, bokában és a csípőben kell érezned. Ezt is 3-5 percig minimum tartsd ki teljesen belelazulva, lassú lágy és mély légzésekkel.

Figyelem! Deréktáji problémák esetén ne menj tovább, támaszkodj csak a test mögött. A térdben éles vagy égető fájdalom esetén gyere ki a pózból.

 

TŰ-CÉRNA póz

Hanyatt fekve térdek behajlítva, talpak a talajon. Helyezd a jobb bokádat a bal térd alá a combra, és közelítsd a bal térded a mellkas felé. Kulcsold az ujjakat a bal térd alatt a sípcsonton, vagy a térdhajlatban. Hagyd, hogy a karod súlya ránehezedjen a lábadra és ezáltal a jobb térd közeledik a jobb váll felé. Próbáld lent tartani a medencédet, a válladat és a nyakadat a talajon. Lazítsd el a vállad és a csípőd. Maradj benne a pózban lehunyt szemmel 3-5 percig, majd cseréld a másik lábadra.