Figyeld a tested jelzéseit és ne próbáld elfedni azt

Egy kedves barátnőm panaszkodott pár napja, hogy már nem tudja, hogy mit kenjen a szájára, mert folyamatosan szárad. Tőlem kért tanácsot, hogy én mit használok. Ledöbbent a válaszomon. Hisz évek óta nem használok semmilyen ápolót az ajkaimra, annak ellenére, hogy az egyik barátnőm saját kezűleg gyártja a természetes alapanyagokból a „Tündércsók” nevű legszuperebb csodát.

Sajnos hosszú évekig én is beleestem különböző csapdákba, és elfedtem a testem ordító jelzéseit. Ha száradt a szám labelloztam, majd gondoltam, hogy azért szárad tovább, mert nem megfelelő ajakírt használok, így természetes alapanyagokból készülteket választottam. Amíg rá nem jöttem, hogy igazából belül száradok, és valahol jeleznie kell a szegény, szomjazó testemnek. Így letettem minden külsőleg használható eszközt és megragadtam a vizespalackot vele együtt a yin jógát, és minden lehetséges yin módszert. Szájszárazság hátterében állhat vitaminhiány és kimerültség is, de ez is mind a yin témakörét feszegeti. A víz elem a leg-yinebb minőség. Ha folyamatosan kiáramlásban vagy, yangos működéssel éled a mindennapjaidat, sokat stresszelsz akkor a vitaminok felszívódása, befogadása is nehézkessé válik.

Sokan úgy gondolják, hogy isznak elegendő mennyiségű folyadékot nap mint nap. Kívülről bejuttatják a vizet. Felmerül a kérdés, hogy mi számít elegendőnek a saját testednek. Szerintem ez nem literekben mérhető, és nem gondolom, hogy ez a mennyiség életmódtól független. Nagyban befolyásolja a mindennapjaid fordulata, hogy mennyire tudod egyensúlyi állapotban megélni, vagy mennyire billensz ki a yin vagy a yang irányba. Természetesen a táplálkozásod is, és remélem értées táplálékokat fogyasztasz, és nem csak rendszeresen eszel.  Mert hiába iszol meg 2-3 liter vizet egy nap, ha mellette, olyan dolgokat is eszel, amik rengeteg folyadékot igényelnek.

Ilyen például a ma annyira divatos chia mag. Természetesen fogyaszd ha jól esik, csak ne felejtsd el, hogy sokkal több vizet igényel, mint egy szezonális, hazánkban termő, lédús gyümölcs. A kávét ne is említsük, főleg ha a túlpörgött életmódod támogatására iszod, hogy bírd a strapát.

Érdemes figyelni, ha reggel tompa fejfájással ébredsz, a nyelved a szájpadlásodra tapadt, és az ajkaid összeragadtak, akkor biztos lehetsz benne, hogy szomjaztak éjjel a sejtjeid is. Mielőbb pótold és kezd a napot minimum 2 nagy pohár vízzel.
Nyáron is nagyon hasznos a hot jóga gyakorlása, hisz gátlások nélkül, bátran izzadhatsz. Abban az esetben viszont ha nem tudtál napközben elegendő folyadékot fogyasztani, akkor inkább válassz más típusú órát a jógagyakorlásodra, hogy a sok izzadással ne ronts még többet a helyzeteden.

Légy hálás te is a testednek, hogy ilyen egyértelműen mutatja, ha valami nem komfortos számára. Szerencse, hogy az ajkainkra felfigyelünk (sokkal kevésbé például a lábszárunkra), ha nem is a tükörben nézegetve magunkat, hanem amikor összeérintjük őket. Remélem ez elég gyakran megtörténik, miközben nyugodtan orron keresztül mélyeket lélegzel.

Olvasd az ajkaid jelzéseit! Lassulj le! Yin jógázz csoportosan, otthon a szabadban vagy bárhol ahol tudsz magadra szánni pár értékes percet.

Tölts egy pohár vizet is és váljék egészségedre!