HOT Yin jóga?! Nem ellentmondásos ez a két szó?

HOT YIN !?
Egyre több Hot jóga stúdió órarendjében szerepelnek Hot Yin órák világszerte, sőt még néhány Bikram stúdió is ajánlja. Van ennek egyáltalán értelme? Nem eleve ellentétes értelmű a két szó?
 
Hiszen a yin jógát elsősorban úgy ajánlják, hogy a gyakorlók izmai ne legyenek bemelegítve, mégpedig azért, hogy az ászanák kitartása közben tapasztalható fizikai terhelés mélyebben, a kötőszöveti rétegben fejtse ki hatását. Az igaz, hogy a Hot Yin órák idejére a hot stúdiók fűtése nincs a szokásos 39-40 fokon, hanem egy “hűvösebb” 35 fokos hőmérsékletet állítanak be. Ezen a hőmérsékleten, a Hot Yin gyakorlása azt eredményezi hogy a terhelés sokkal nagyobb részét veszik fel az izmok, mint a mélyebb kötőszöveti réteg. Miért szereti mégis olyan sok stúdió és főként a gyakorlók a Hot Yin órákat?
 
A yin és yang relatív fogalmak. Egyszerűen nézve a meleg víz yang, a hideg víz yin. De a meleg víz is lehet yin, a forrásban lévő vízhez hasonlítva, és a hideg víz is lehet yang, a jéghez hasonlítva. Nincs semmi sem, ami abszolút yin és abszolút yang. A Hot Yin is lehet yin, a sokkal több izommunkával járó, vagy magasabb hőmérsékleten végzett jógastílusokkal összehasonlítva. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a HOT YIN nem egymást kizáró fogalmak.
 
De joggal merül a kérdés: jótékony hatású egyáltalán a Hot Yin? Miért hiszi sok oktató, hogy a Hot Yinnek nincs semmi értelme?
 
Az átfogó magyarázat pusztán fiziológiai: amikor az izmok már felmelegedtek, az izom fogja felvenni az ászanából adódó fizikai terhelés nagyobb részét. Így nagyon kevés, a kötőszöveti rétegben (izületek, inak, fascia) is érzékelhető terhelést hagyva. A yinyoga.com weboldalon találunk egy érdekes kísérletet ennek a bemutatására. Olvassátok itt. www.yinyoga.com/newsletter33_hotyin.php 
A kísérlet szépen mutatja, miért szeretjük, ha a yin jóga gyakorlásakor izmaink kevésbé átmozgatottak: ha az izmok “hűvösebbek”, kevésbé nyúlnak meg, és sokkal több terhelést vesznek fel a szalagok, izületek és a fasciaréteg. Pont ezért ajánlja számos yin jóga oktató, hogy a gyakorlók ne yin jógázzanak, amikor a test “forró”.
Természetesen igaz, hogy több terhelés, jótékony hatású stressz hat a mélyebb kötőszöveti rétegre, ha a test hűvösebb. Ez azonban nem jelenti, hogy egyáltalán nincs jótékony hatása a bemelegített test kötőszöveti terhelésének. Még bemelegített izmokkal is kapnak a mélyebb rétegek bizonyos terhelést.
Sok jógázónak ez jelenti az igazi gyakorlást, mert csak bemelegített izmokkal tudnak olyan mélyre menni egy ászanában, hogy a célzott területre koncentrálódjon a terhelés. Másképpen fogalmazva, vannak jógázók, akik csak bemelegített izmokkal végezve éreznek jótékony stresszt a mélyebb kötőszöveti rétegekben, izületekben, szalagokban. Ők csak ilyenkor részesednek a yin jóga valódi fiziológiai jótékony hatásaiból. 
 
Fontos azonban megállapítani, hogy a yin jóga nem csak fizikai érzeteket, hatásokat jelent a jógázók számára: nagyon nagy jelentősége van a gyakorlás közbeni nyugalomnak. Mindenféle körülmény között van lehetőség határaink megtapasztalására, ezek elfogadására, és belelezulni a megtapasztalt feszültségekbe. A kissé feszítő testérzetekkel nem mindig könnyű együtt lenni, pláne hosszan kitartani. És egy fűtött teremben talán még több testérzetünk lehet 🙂
Kiváló alkalom adódik így a tudatosság gyakorlására is, mert egy pózt 4-5 percig is kitartunk és megpróbálunk belelazulni. Ez az, amiért sokan egészítik ki jógagyakorlásukat Hot Yin órákkal: itt nagyszerű lehetőségük van az elmét lenyugtatni és a tudatos jelenlétet gyakorolni.
Egy másik nagyon fontos jótékony hatás, amiről a jógázók beszámolnak, az az energetikai felfrissülés. Ez természetesen nem azonos a felpörgéssel, inkább kiegyensúlyozottságnak, nyugodt, de éber figyelemnek, a test optimális működésének érezhető.
Amikor elérkezünk egy határunkhoz, amikor egy ászana fizikai kihívást jelent számunkra, szövetek nyúlnak meg, vagy nyomódnak össze. Ez a feszültség mechanikai, elektromos és kémiai változásokat indít el, ezek bejárják a testet, és megváltoztatják azoknak a szöveteknek a tulajdonságait, melyek a jeleket továbbítják.
Keleten ezt nevezik pránának, vagy csínek, amely a nádik és meridiánok mentén áramlik. A taoisták ezt a mechanikai stimulációt akupresszúrának nevezik. Még egy forró termemben is érzékelhető a testen az akupresszúra, amely stimulálja a test energiaáramlását.
 
A HOT YIN nem ellentmondás tehát! Nagyszerű energetikai, mentális és fiziológiai hatása lehet a jógázókra. Igaz, hogy több fiziológiai hatás figyelhető meg egy hűvösebb teremben végzett gyakorlás során. De nem igaz, hogy yin jógát meleg teremben gyakorolni nem egészséges, vagy ne lenne jótékony hatású.
 
Nyugat-Európában és az USA-ban egyre növekszik a Hot Yin órák népszerűsége. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy a gyakorlók a saját testükön és a jógamatracokon túl is érzik jótékony hatásait.
Lehet túlzásba vinni? Van veszélye, hogy a meleg környezetben a szövetek túlságosan is megnyúlnak? Természetesen mindenből lehet túl sok. Akár forró, akár hűvös teremben, a gyakorlóknak mindig figyelniük kell arra, hogy mit mond a testük, és tiszteletben is  is kell ezeket a jelzéseket tartani.
 
Ha szeretsz meleg teremben gyakorolni, hajrá, élvezd! 
A Hot Yin sokkal jobb, mint a No Yin!
 
Szeretnéd kipróbálni?
2017. szeptember 7-én 20 órától Hot yin jóga az Amasole Jógastúdióban Turóczi Ágotával
www.amasolejoga.hu
(forrás: www.yinyoga.com)