Lassulj le és engedj a téli yin energiáknak

A tél régen a nyugalomról, a befelé figyelésről és az otthoni begubózásról szólt. Az emberek kevesebbet dolgoztak, hisz ősszel betakarították a terményeket, és télen a természettel együtt ők is megpihentek.

Ma a nagyvárosokban ez sajnos nem így működik. A munkahelyeken az évvégén feltorlódnak a teendők, és az évszaknak megfelelő alacsonyabb energetikával ugyanazt a teljesítményt kell nyújtanunk, mint tavasszal és nyáron, amikor a hangulatunk és az energiáink is a csúcson vannak. Emellett ott a karácsonyi ajándékhajsza, és mire észbe kapunk már ismét hétfő, és nem biztos, hogy maradt időnk pihenésre és töltődésre.

A mindannyiunk által vágyott egyensúlyi állapotban a yin és a yang energiák harmónikus táncát tapasztalhatjuk, nem a szélsőséges helyzeteket éljük meg hanem a középpontunkba maradva, attól csak kismértékben térünk el.

A túlzott pörgés és kifelé áramlás viszont egy erőteljes yang állapot. A szervezetünk is, ahogy a bennünket körülvevő természet egyensúlyra törekszik. A túlzott yang energia kiegyenlítésére egy másik szélsőséges yin energia bevonását igényli. Megtörténhet ez megfázás vagy egyéb betegségek formájában, amikor kényszerpihenőt rendel el a testünk, de vannak akik ezt a yin állapotot mesterségesen, például egy ital elfogyasztásával idézik elő. Hisz maga az alkohol, a drogok és a gyógyszerek is mind túlzott yin energiát képviselnek, és ahogy minden szélsőség károsan hatnak a testre.

Ma már az alkohol egy helytelenül megválasztott stresszkezelési technikává is vált. Egészen más hatása van akkor, amikor jókedvünk van, és egy jó társaságban sokat kacagva fogyasztunk el pár pohár italt, mint amikor a bennünk lévő feszültséget próbáljuk oldani általa.

Képzelj csak bele, a feszültebb helyzetekben a vérünkben nagy mennyiségű stresszhormon kering, melyet a májnak kell szűrnie, ezzel nagy feladat elé állítva és terhelve azt. Ha az amúgy is kihívást jelentő helyzetre oldásitechnikaként az alkoholt választjuk – ami csak látszólag bizonyul azonnali gyorssegélynek – még nagyobb feladatot ruházunk a májunkra, terhelve és merítve az energiáját.

A máj energiahiányos állapota ingerlékenységet okoz, düh és haragként megnyilvánulva ül rá a hangulatunkra, fokozva ezzel a bennünk lévő rossz érzéseket. Amire egy újabb pohár elfogyasztása tűnhet látszatmegoldásnak, de csak nagyon rövid távon. Ez egy ördögi kör, ami csak egyre rosszabb állapot irányába visz, de segítséget semmiképpen nem nyújt.

Akkor mi lehet a megoldás?

Érdemes olyan támogató módszereket keresni, ami ugyanúgy előidézi a yin állapotot bennünk, de nem állítja újabb kihívások elé a testünket és ezzel az energetikai rendszerünket.

 

Mik lehetnek ezek?

ELNYÚJTOTT KILÉGZÉS

Amikor elnyújtjuk a kilégzést, és hosszabbá válik, mint a belégzésünk különös nyugalom árasztja el a testünket. Ezt érdemes egészen addig alkalmazni, amíg ugyanaz a kellemes bizsergető, mindent ellazító érzést átéljük, amit korábban egy pohár ital által tapasztaltunk. Utána harmonizálásként érdemes rekeszizomlégzést alkalmazni, mely során belégzéskor a rekeszizom lefelé mozogva nyomást helyez a hasi szervekre, a hasfal ilyenkor előre domborodik. Kilégzéskor a rekeszizom visszaemelkedik és a hasfal behúzódik. Figyelve a hasfal ezen kellemes hullámzó mozgását tudjuk harmonizálni a testünket. Ezzel kiadós masszázsba részesítjük a májunkat is, ami a rekeszizom alatt található, minden ilyen mély légzéssel újjáélesztésként hatunk rá.

 

ÖRÖMHORMON TERMELÉS

Minden olyan módszer, ami az úgynevezett örömhormonok (endorfin, dopamin, szerotonin, oxitocin) termelését fokozzák szintén segítségünkre lehetnek.

A vígjátékok, a humor, a társaságban levés, de a szomorú filmek, amelyek érzelmeket váltanak ki belőlünk is mind segíti az endorfin termelését. Egy izgalmas könyv olvasása, zene hallgatás vagy bármi, ami kiszakít a gondolatörvényből és megérkezel általa az itt és a most állapotába, hatékony lehet. Az elvégzett feladatok, kipipált teendők listája is, ha már nem nyomasztanak tovább dopamint termelnek a szervezetünkben.

Talán a legfontosabb szerepet ebben az esetben a szeretethormon kapja, azaz az oxitocin szint emelése, melyet szeretetteljes ölelésekkel, érintésekkel és szexuális együttléttel tudunk elérni. Sokáig azt tartották, hogy az oxitocin csak a nők szervezetében termelődik, de ez elavult szemlélet. Valójában minden kellemes érintés során termelődik a szervezetben és orgazmuskor jelentős szintemelkedés tapasztalható a férfiak és nőknél egyaránt. Amennyiben ezekre nincs lehetőségünk, akkor sem kell aggódnunk, hisz felfedezték, hogy az olyan gyógyító hatású hobbik, mint az éneklés vagy a meditáció szintén megnövelik az oxitocin szintjét a vérben.

 

NAPFÉNY

A napfény kimondottan javítja a hangulatot, hisz optimális szintre hozza a szerotonin-szintet. Ez magyarázza a fényhiányos téli időszakokban a gyakori érzelmi mélypontokat is, melyek fényterápiával és a szabadban sétálással enyhíthetők. Érdemes szem előtt tartani, hogy a tartós sok kéket tartalmazó fény, azaz a hideg fényt kibocsájtó fényforrások hosszú idejű használata a szervezetet stressznek teszik ki, ami agresszivitást, kimerültséget okozhat. Így érdemes az izzókat melegfényűre cserélni. A gyertyák melegfényű természetes fényforrások, használj minél többet belőlük a téli napokon.

 

YIN JÓGA

A yin jóga az előzőekben felsorolt technikák kombinációja.

Végezheted egyénileg otthon, vagy csoportosan is. Minden óra alkalmával nagy figyelmet fordítunk a helyes légzésre, a nyugalom és lágy zene hatására az egész test sokkal könnyebben ellazul. A gyakorlatok által a kötőszövetek mentén a testben lévő energetikai elakadások oldódnak, így minden szervünk megfelelő mennyiségű energiához jut általuk.

A nagycsoportos jógaóráknak még jobb a hatása. Hisz a nagyobb társaságban, közösségben levés, a kedves ismerősök a szomszéd matracon az oktató megnyugtató jelenléte, és az a tudat, hogy neked nem kell gondolkodnod csak átadnod magad a gyakorlatoknak,  mind fokozzák a szerotonin termelését.

A hosszan kitartott pózok feszültség alá helyezik a test izomzatát, ezzel fokozva a boldogsághormon termelődését.

A yin jóga gyakorlása során a határidők, a kötelezettségek, a nyomasztó dolgok, és a teendők listája is mind-mind háttérbe szorulnak, hihetetlen teret hagyva általa a megnyugvásnak, a pihenésnek és a megújulásnak.

Ha még sosem próbáltad érdemes személyesen meggyőződni róla, várunk szeretettel!

Jakab Adrienn – Amasole Jógastúdió, 1031 Budapest, Monostori út 29.