7 szuper jógagyakorlat – Beach Yin a szabadban, szabadon

Egyik kedvenc jógairányzatom a yin jóga, mivel nagyon szeretek nyaralni is (ki nem ugyebár) így ennek a kettőnek az ötvözetéből jött az ötletem.

Tehát Beach yin-re fel! Azaz inkább le! Mert nincsennek álló gyakorlatok, nyugodtan maradj fekve. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmilyen eszköz, bőven elég a strandtörölköződ, egy jó könyv/újság, csak a gondolataid, vagy a mi még jobb lenne a puszta légzésedet figyeled  kiürített elmével.

 

Ezek a pózok erőfeszítés nélkül, nagyon jó hatással tudnak lenni a belső szerveink működésére, miközben ugyanúgy napozunk és olvasgatunk, csak mondjuk 5 percenként (ami amúgy is teljesen életszerű) fekvési vagy ülési stílust váltunk. Gyakorold nyáron a yin jógapózokba való belelazulást, így sokkal könnyebb dolgod lesz, amikor különböző helyzetekbe kell majd belelazulnod a munkahelyeden, párkapcsolatodban vagy bárhol a mindennapjaidban.

Csak hagyd, hogy megtörténjenek az események, és ne erővel akarj tenni ellenük, ez lenne a yin jóga lényege.

 

Íme néhány gyakorlat:

1.

Hajlítsd be a térdeidet, simulj a hasaddal a combodra, majd lassan csúsztasd előre a sarkaidat, és lazulj bele. Pozitív hatása van a kismedence szerveire.

2. 

Hason fekvésből támaszkodj az alkarodra, és folytasd az olvasást, vagy megtámasztva a tenyereidben a szemeidet, végezz pihentető gyakorlatot a szemeid egészsége érdekében. Ha kellemetlenséget éreznél közben a derekadban, nyújtózz előrébb a mellkassal, és nyisd szélesebbre a lábaidat.

Masszírozza a vesét, oldja a menstruációs görcsöket. Fokozza az alhas vérellátását. Energetizál.

3. 

 

Térdelő állásból ülj rá a pipáló lábfejed sarkára, ha már nem bírod, akkor simítsd le a lábfejed. Nyújtja a bokát, a térdet, és a combizmokat. Sok vért és energiát pumpál a belső szervek felé, így serkenti az emésztést, a medence megfelelő billenésével a derék természetes homorulatát megőrizzük, így javítja a tartást. Igyekezz minél többet így ülni. Stimulálja a bokán átfutó energiapályákat. Pozitívan hat az emésztési problémák esetén, serkenti a gyomorműködését és vitalizál.

 4. 

Nyújtott ülésből húzd fel a talpakat a talajra, jobb kezeddel fogd meg a bal bokádat, a bal térded tedd le a jobb sarok mögé, végül csúsztasd a jobb lábad balra és előre, majd borulj előre. Ha nem kényelmetlen a térdednek, akkor ahogy a képen láthatod, a felül lévő lábad be is hajlíthatod, és a lábfej a csípő mellett megpihen. Masszírozza a májat és a lépet, fokozza a test méregtelenítési folyamatait. Aranyér panaszok ellen.

 

5. 

Nyújtott ülésből fordítsd egymás felé a talpakat, hagyd hogy a térdek szétnyíljanak. Borulj előre, így könnyedén tudsz árnyékot vetni a testeddel a könyvedre, és nem vakítja a fehér papír a szemeidet. Lazítja a csípőt, energetizálja a vesét.

 

6.

Négykézláb állásból lépj előre a kezeid közé, told előre a medencédet, hogy érezd az másik lábad nyújtózását. Támaszkodj meg a felsőtesteddel a combodon. Majd cserélj lábtartást!  Jótékonyan hat a női szervekre és a belekre.

Ha nyaranta a futást részesíted előnyben, mint testmozgást,  akkor kihagyhatatlan ez a gyakorlat!

 

7. 

Négykézláb tartásból hozd előre az egyik térded a csuklódhoz, és óvatosan engedd rá a testsúlyodat. Ha kellemetlenséget érzel a térdedben, ne folytasd. A másik lábbal nyújtózz hátra addig, ameddig csak tudsz. Itt is letámaszkodhatsz az alkarodra, ha jól esik. Mielőtt oldalt cserélsz, pihenj hasonfekve. Oldja a csípőben lévő feszültséget, nyújtja a combizmot. Szabályozza a szexuális vágyat, hisz rengeteg vér áramlik át a szemérem területén. Energetizálja a vesét.

Nyugodt gyakorlást mindenkinek!

Ha szeretnél vezetett órán résztvenni és még többet megtudni a yin jóga hatásairól, a gyakorlatok kivitelezéséről akkor várunk az Amasole Jógastúdióban (1031, Budapest Monostori út 29.)

Időpontokban: kedd 20.00, csütörtök 9.00 és 20.00, vasárnap 19.00

Szeretnél yin jógaoktatóvá válni, arra is van lehetőség nálunk!

Keresd az oldalon a oktatóképzést!